Efsane; Robert Nesta Marley (nam-ı diğer Bob Marley) 1.bölüm

                     
Tam adıyla Robert Nesta Marley, 1945'te St Ann'de doğdu (iyi ki doğdun Bob Marley). Bob'un bugün insanlar için bu kadar önemli olmasının en önemli sebeplerinden biri Joe Higgs ile tanışması oldu. Joe Higgs Bob Marley'e armoni öğretip şarkılarını nasıl düzenleyeceğini öğretmişti. Rastafarianizm'i ise Mortimer Planno ile tam anlamıyla öğrendi denilebilir. Planno'nun Bob Marley için bir diğer önemi ise onu Alvin Patterson ile tanıştırmış olmasıydı. Patterson dönemin en önemli reggae davulcularından biriydi.

Bugün reggae denilince akla gelen ikinci büyük isim de şüphesiz Peter Tosh (Peter McIntosh)'dur. Bob ve Peter'ın müzikal anlamda tanışması ya da bir araya gelmesi 1964'te beraber kurdukları "Wailing Rude Boys" grubu ile gerçekleşti.

Kısa bir amerika macerasından sonra (1 sene kadar) Jamaika'ya geri dönen Marley, 1968 yılı itibarı ile tam anlamıyla birşeyler yapmaya başladı denilebilir. Bu dönemde the Wailers ile Upsetters (Lee Perry) bir araya gelerek, bugün reggae severler için çok büyük önem teşkil eden birkaç şarkıyı kaydetti. Bu şarkılar neydi diye merak edenleriniz olduğunu varsayıyorum; 400 Years, Get up Stand up, Trench Town Rock...

Bu kayıtlar sayesinde Bob Marley and The Wailers, büyük reggae firmalarından biri olan Island Record ile tanışma şansını yakalamıştı.

Island Record'un öncelikli amacı reggae müziğinin sabit bir dinleyici kitlesine değil, daha fazlasına sahip olmasını sağlamaktı. Bu sebeple aceleye getirilmiş, küçük birkaç şarkı yerine, iyi çalışılmış, diğer müziklerle adaptasyonu sağlanmış, uzun vadede üretilmiş şarkılar üzerine yoğunlaşıldı. Bu noktada Island Record'un sahibi Chris Blackwell gruba her türlü esnekliği göstermiş ve onları yaptıkları iş için cesaretlendirmeyi ihmal etmemişti.

Ve sonunda Catch a Fire piyasaya çıktı. Bob Marley ve The Wailers Island Record ile çalışmanın meyvelerini kısa sürede toplamaya başladı. konserler, reklamlar ve buna benzer tüm promosyon çalışmaları plak şirketi tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Bununla birlikte bu albüm için önemli bir nokta da, şarkı sözlerinde hiçbir şekilde sansüre maruz kalmamalarıydı.

"Ev'rytime I hear the crack of a whip,
My blood runs cold.
I remember on the slave ship,
How they brutalize the very souls." (Bob Marley and The Wailers - Catch a Fire)

Kaynak; Dick Hedbdige - Kes Yapıştır/Kültür, Kimlik ve Karayip Müziği

Yazan: Arda "chinaski" A.

Not: Bu kadar büyük bir müzik adamını daha geniş ifade etmek gerekirse dünya adamını tek bir yazıyla sınırlamak hem çok güç hem de çok ayıp olacaktı. yazının 2. bölümü (kim bilir belki de 3 - 4) kısa süre sonra Beton Webzine'da yerini alacaktır.  

0 yorum: