Sağlıklı İftarlar

Öncelikle siz sevgili Beton okuyucularına hayırlı ve bereketli ramazanlar diliyorum. Sağlıklı İftarlar bölümümüzde sizlere, ramazan ayı boyunca ailece büyük bir keyif içinde geçirdiğiniz iftar yemeklerini nasıl daha sağlıklı hale getirebileceğinize dair küçük tüyolar ve püf noktaları sunacağız.

Efendim biliyorsunuz, mübarek ramazan ayı bu sene beraberinde son 160 yılın en yüksek sıcaklıklarını da beraberinde getirdi. Büyük çoğunluğu müslüman olan ülkemide bu sıcaklar o çoğunluğun çok büyük bir kısmını yıldırmasa da küçük de insanların bir bölümü oruç tutmaktan (çeşitli sağlık nedenleriyle) kaçınıyor. Biz de Beton ekibi olarak bu konuya bir çare bulmak istedik.

Öncelikle, sağlıklı bir iftar yemeğinin açılışı olarak muhakkak çorba tercih edilmelidir. Sizlere önereceğimiz çorba ise Fransız usulü soğutulmuş sebze çorbası.



Hem bu sıcak yaz günlerinde soğuk yapısıyla sizi serinletecek hem de içeriğindeki türlü sebzeler vücudunuza çeşitli faydalar sağlayacaktır. Pırasa, kırmızı soğan, patates gibi sebzeler anti oksidan yapısı nedeniyle iftar sonunda yaşanacak olası şişkinlikleri de ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte yine içerdiği “hindistan cevizi unu” da damağınızda çok leziz bir tat bırakacak.. Mutlaka deneyin!

Unutulmamalıdır ki bir akşam yemeğini sağlıklı kılan, özenle seçilmiş ara sıcaklarıdır. Sebze ağırlıklı bir ara sıcak menüsü seçmeniz yine çok yerinde bir tercih olacak. Örneğin beyaz şarapta pişirilmiş fransız usulü baharatlı bal kabağı gerek içerdiği b2 vitamini gerekse de idrar yollarını açıcı yapısı bakımından çok lezzetli ve besin değeri yüksek bir ara sıcak bunun yanında rachlette peynirli kabak sarma da şahane bir seçim. Bununla birlikte baharatlı bal kabağının yanında servis edeceğiniz çilekli kamamber peyniri iftar sonrasında huzurlu bir akşam geçirmenize yardımcı olacaktır.

Gelelim ana yemeğe. İftar yemeğinin en dikkatli seçilmesi gereken bölümü ana yemektir. Naçizane tavsiyem rachlette peynirli kabak sarma, baharatlı bal kabağı ve çilekli kamamber peynirinden sonra yine aynı hafiflikte ve besleyicilikte bir yemek olan Provence usulü Herbesli Kuzu Pirzola tercih etmenizdir.



Provence usulü ve herbes, anti oksidan etkisiyle hem vücudunuzdan zehirli mineralleri atmanızı sağlarken aynı zamanda damak tadınızı da zenginleştirecek bir lezzet olacak. Provence usülü herbesli kuzu pirzola’nın yanında fransız usülü rokfor peynirli patates güveci tercih ederseniz hem misafirleriniz hem de sizin için unutulmaz bir iftar yemeği olacaktır.

Gelelim iftar sofralarının adeta şölen tadında geçen kısmına. Tatlı seçiminiz bu sıcak yaz günlerinde sağlığınız açısından çok önemli. Bu sebepten ağırlıklı olarak meyve içeren tatlılar seçmenizi tavsye ediyorum. Örneğin pembe şarapta marine fransız usülü kızılcıklı tatlı ekmek eşsiz bir seçim. Kızılcık anti oksidan yapısıyla iftar yemeği sonrasında yaşayabileceğiniz olası karın şişliğini ortadan kaldıracağı gibi aynı zamanda tam bir kırışık düşmanıdır. Muhakkak deneyin efendim.

Şimdilik bizden bu kadar. Umarım bu sağlıklı iftar menüsünden memnun kalmışsınızdır. Önümüzdeki yazıda görüşmek üzere.

Hayırlı Ramazanlar.

Yazan: Arda “chinaski” A.

0 yorum: